Wednesday 2 October 2013

Miks ei ole odavaima kursusehinnaga autokooli valik alati odavaim otsus?


<a href='http://es.123rf.com/photo_19098556_clear-strategic-solution-for-business-leadership-with-a-straight-path-to-success-choosing-the-right-.html'>lightwise / 123RF Foto de archivo</a>
Igaüks, kes on autokooli valides teenusepakkujatega lähemalt tutvunud, on ilmselt märganud, et kohati võib sama kursuse hind erinevates autokoolides märgatavalt erineda. Millest selline hinnavahe tuleneb? 

Turuhinnast tunduvalt madalamate kursusehindadega autokoolid reklaamivadki end harilikult just madalate hindadega. Raha säästmine on loomulikult iga tarbija huvides, ent vaadeldes lähemalt autokoolide (või mistahes muu äri) toimimismehhanismi, märkame, et kulutused on sarnased: maksma peab nii õpetajatele kui ka kontoritöötajatele ning oma osa nõuab ka ruumide ülalpidamine ja õppesõiduautode hooldamine. Seetõttu on mõistetav, kui näiteks väga madala teooriakursuse hinnaga autokool tõstab hinda sõidutundide või muude teenuste arvelt, et kulutused kontrolli alla saada. See aga ei ole tihti enam tarbija huvides.

Tihti vajavad õpilased ka lisasõidutunde, mida võib ette tulla igas autokoolis. Mõni õpilane soovib rohkem kindlust enne riiklikku sõidueksamit, teisel läheb juhioskuste omandamine lihtsalt aeglasemalt. Oluline on autokooli valikul aga tähele panna, kui palju lisasõidutunnid maksavad ja võrrelda hindu teiste koolide sama kategooria koolitustega. Just see võib olla koht, kus väga madalate turuhindadega autokoolid oma raha tagasi saavad teenida.

Kui avastate, et ei ole enam pakutava teenusega rahul ning otsustate autokooli vahetada, küsivad mõned autokoolid dokumentide väljastamise eest lisatasu (mõnes autokoolis koguni 50 eurot). Dokumentide väljastamine on aga vajalik selleks, et teise autokooli üle minnes ei oleks õpilasel tarvis kursust otsast peale alustada, vaid oleks võimalik jätkata sealt, kus eelmises koolis pooleli jäädi. Nende dokumentide alusel saab uues autokoolis tõendada oma juba omandatud teadmisi ning vastavalt sellele ka puuduvate  kursuseosade eest tasuda, pääsedes täishinna maksmisest.

Järgmise sammuna soovib õpilane arvelevõtmist teises autokoolis, mille eest küsitakse omakorda lisatasu, kuna dokumentide ümbervormistamine võtab aega. Samuti ei maksa iga autokool läbimata kursuseosade eest raha tagasi.

Seetõttu võib juhtuda, et vaid odava hinna põhjal autokooli kasuks otsustades tuleb lõppkokkuvõttes tasuda tunduvalt rohkem kui kallimas, ent kvaliteetset ja läbipaistvat teenust pakkuvas autokoolis. Pikaajalise kogemusega mainekalt autokoolilt saad eeldada ka kvaliteetset teenust. Kui autokoolis on kursuse hind „liiga hea, et tõsi olla“, siis tasub kahelda – ehk tõesti ei olegi tõsi. Autokooli minnes maksad ju oskuste eest, mille puudumine võib maksta Sinu, Su lähedase või mõne kaasliikleja elu. Seetõttu ei ole autokooli valik koht, kus teha „odavaid järeleandmisi“.

Soovime siinkohal kõigile tulevastele autojuhtidele südamele panna: enne autokooli valikut tutvu kõigi oluliste tingimustega. Enne allkirjastamist loe põhjalikult läbi leping ning küsimuste korral pöördu autokooli töötajate poole. Autokooli valik ei tohiks olla esimese hetke ajel tehtud otsus ning kindlasti tuleb vaadata kursusehinnast kaugemale. 

No comments:

Post a Comment